onsdag 14 september 2016

Kårspex och N0llegasquen

Det var ett tag sedan jag bloggade nu. Det har hänt två stora saker under mottagningen som slutade den 10 september.

Den 31 augusti var jag på Kårspexet. Det är en interaktiv musikal där publiken fick ge lätta instruktioner vad skådespelarna skulle göra.

Den 10 september var N0llegasquen. Där fick vi ha på oss våra finaste kläder och vi fick en sammanfattning av hela mottagningen.

Det är kort skrivet då jag inte vill avslöja för mycket. Det är bäst att dess två aktiviteter upplevs utan att n0llan vet om något innan.

lördag 27 augusti 2016

27 augusti - OlymPhöziaden & Phözgasque

Jag kom till KTH Kista vid 14:00. Vi samlades på andra sidan Kistagången utanför Electrum. Där kom Phöz som invigde OlymPhöziaden som skulle arrangeras av Phöz fyra huvudmedlemmar och omkring åtta "Gammelphöz". Därefter gick vi runt bland de olika stationerna som var bland annat att välja ett verktyg för att sedan få reda på att vi skulle använda verktyget för att skala potatis. Sedan var det krocket i skogen, nØllecurling m.m. Därefter var det Phözgasque. Alltså en gasque som som avslutade OlymPhöziaden, temat var OS. Så maträtterna var från olika länder i världen. Det var roliga gyquel och nya sånger som sjöngs. Vi fick även ett märke där det stod OlymPhöziaden på. Med tillslut så sjöng vi sista visan och gasquen var slut och jag åkte hem.

Med det avslutat är den främsta delen av mottagningen slut. Därmed kommer jag inte uppdatera lika ofta eftersom aktiviteterna nu inte kommer vara lika ofta. Känns sjukt att KTH äntligen börjar på riktigt på måndagen den 29 augusti.

fredag 26 augusti 2016

26 augusti - Tenta och nattvandring

Jag kom till en populärföreläsning i matematik som började 11:00. Sammanfattningsvis gick föreläsaren igenom hur datorer med hjälp utav data (information) kan utföra saker och lära sig vad som kan gå fel, sen kan datorn försöka undvika felet.

Efter lunch var det matematiktenta. De första talen gick bra. Men sen började tiden ta slut och jag hann inte avsluta de sista frågorna ordentligt. Så om jag har tur fick jag precis godkänt. Oavsett spelade denna tenta ingen roll då den snarare är till för att vänja studenter med tentasituationen och få 1,5 hp till CSN. De hp (högskolepoängen) kan inte räknas med i examen. Så om jag inte fick godkänt spelar det ändå ingen roll. Efter det gjorde vi leken "Escaperoom". Alltså att NÅGON stängde in oss i en lektionssal, vi skulle hitta ledtrådar som skulle hjälpa oss att hitta ett lösenord så vi skulle kunna komma ut. Efter mycket letande och klurande lyckades vi ta reda på att lösenordet var "LÖSEnORD".

Därefter åkte vi till Gamla stan där vi hade nattvandring. Omegagruppen gick mellan olika aktivitetsstationer i Gamla stan som Den Konliga INviten bestämde över. Det var allt från att vi hade debatt, rättegång, skådespel där en nøllan var rösten och en nøllan var kroppen, till mera klassiskt skådespel och dans m.m. Efter alla åtta olika stationer åkte jag hem.

Imorgon är det Phözdagen med tillhörande Phözgasque på kvällen. Det ska bli väldigt kul. I övrigt kommer det vara mottagningens sista heldag. Därefter kommer återstående mottagningsaktiviteter ske på kvällen. 

torsdag 25 augusti 2016

25 augusti - Maffian

På morgonen hade jag min sista matematikövning inför tentan imorgon. Vi gick igenom trigonometriska samband och trigonometriska ekvationer. Därefter var det en lunchföreläsning av Sveriges Ingenjörer som talade om deras fackförbund samtidigt som vi fick äta en gratis baguette till lunch. Efter det gjorde Omegagruppen och en annan nøllegrupp leken maffian, efter två timmar vann mitt lag. Enligt spelledaren var det den mest intressanta och längsta spelomgången han varit med om.

Efter det gick vi in på "Mentorspace" som är det närmsta rummet bredvid Kistan. Det var likt en slöjdsal, fast med mera teknik och datorer. Där fick alla som ville vara och göra vad de ville så länge de inte gjorde illa sig och alltid hjälpte andra så gott de kunde - inte efter hederskodex som det är på övriga KTH. De som ville kunde få access till rummet till senare. Efter det var det en "populärföreläsning" om att skydd eller armor på engelska i spel brukar vara väldigt ogenomtänkta. Så föreläsaren förklarade hur skydd sett ut under historiens gång och därigenom ville föreläsaren visa att det ska finnas ett syfte och tanke med allt.

Sedan provade jag att logga in på en dator i en av datorsalarna och loggade in på en av skrivarna, för att testa hur det gick till. Därefter var det pub, jag åt middag som egentligen skulle varit min lunch. Sen åkte jag hem.

Idag blev det extra tidigt hem då jag vet att återstående två heldagar av mottagningar kommer bli ganska sena. Så jag ville kunna sova ut en natt innan det. 

onsdag 24 augusti 2016

24 augusti - Naturhistoriska Riksmuseet

Med andan i halsen kom jag till matematikövningen klockan 09:10. Eftersom det var alldeles tyst i klassrummet trodde jag att genomgången/uppgift exemplen redan varit, så jag började göra uppgifter. klockan 09:15 sa föreläsaren att nu börjar prövningen. Då kom jag på att jag hade kommit under den akademiska kvarten. Vi gick igenom trigonometriska funktioner, vinklar och cirklar.

Efter det hade vi en extra lång lunch. Därefter skulle vi ha The Stockholm Game. Vi fick en lista med olika allmänna saker som finns i stan. Exempelvis broar, vägskyltar, parker. Vårat uppdrag var att hitta och fota så många saker som möjligt och lägga upp på Instagram. Efter ungefär en halvtimmes fotande i Kista åkte vi med tunnelbanan till T-Centralen där vi gick omkring i ca 2 timmar.

Efter det åkte vi till Naturhistoriska Riksmuseet. Där gick vi omkring på de olika utställningarna och svarade på märkliga frågor, vi lärde oss även att att låta som en älg genom Den Kongliga INviten. Vi gick även in på Cosmonova där vår nØllegrupp höll på med en rymdskepps simulator. Därefter samlades alla nØllan i Cosmonova där Den Kongliga INviten talade till oss bakom Cosmonovas filmduk. De sa att vi kämpat tappert, men att prövningarna ännu inte var slut. Nästa prövning ska äga rum på en nattvandring i gamla stan den 26 augusti. Därefter fick vi se en film som Den Kongliga INviten gjort. Sedan dansade vi nØlledansen. Därefter kallade INGEN ner en tekniker på Naturhistoriska som hade hjälpt till med evenemanget. Så som tack gjorde vi som vi nøllan gjorde på labbgasquen den 16 augusti. Vi gick ner på knä på golvet samtidigt som vi upprepade orden "Hallå personalen" tills alla i personalen stod framför oss. Därefter sjöng vi låten "En liten blå förgätmigej". Sen sa INGEN att vi inte skulle missa att anmäla oss till Phözgasquen och NØllegasquen. Det har jag redan gjort. Efter att INGEN pratat klart så tog jag mig hem från ett av Sveriges bästa museum.

Jag har sett alla filmer på Cosmonova sedan 2012. Så det var roligt att se något alldeles nytt på Cosmonova. Utöver det var det kul att vara i stan idag. Även om det blir skönt att "bara" vara i Kista imorgon.

tisdag 23 augusti 2016

23 augusti - Bra nØllan!

Jag kom till matematikprövningen som började 09:00. Vi gick igenom regler inom rötter och logaritmer samt hur ekvationer kan lösas via dessa.

Efter lunch hade THS en föreläsning om hur de sköter sin organisation. Därefter var det en föreläsning om Datatekniks högskoleingenjörsprogrammet i sin helhet. Om att våran utbildningsplan var KTH:s kontrakt med oss studenter. Ibland behövs obligatoriska kurser för att läsa vissa andra kurser. Överföringsregler osv.

Sedan gick vi (alla nØllan, faddrar och MUX) till ängen där vi haft prövningarna den 15 augusti. Där spelade vi kubb och andra diverse sporter. Några av oss dansade även nølledansen. Därefter gick vi till Kistan där det var "Piratpubb". Jag såg att spelet Den Konliga INviten ville att vi skulle spela den 17 augusti var installerat i en av arkadmaskinerna där. Så jag försökte ta mig längre fram i spelet än innan. Under tiden jag spelade kom Den Kongliga INviten upp bakom mig. En av dem sa "Bra nØllan, det går visst bättre än sist". Sedan gick Den Kongliga INviten upp på scen och sa att vi gärna fick anmäla oss till NØllegasquen den 10 september. Efter Den Kongliga INvitensagt sagt det gick de iväg. Efter att Den Kongliga INviten gått köpte jag en biljett till Phözgasquen som är den 27 augusti. Efter det gick jag hem.

Det blev kort idag då det inte behövdes skrivas så mycket. 

måndag 22 augusti 2016

22 augusti - Kårens dag

Jag tog tunnelbanan till station Tekniska Högskolan. Därifrån gick jag till det stora gatuplanet utanför KTH Entré på KTH Campus/Valhallavägen. Jag var där eftersom för det första skulle jag träffa en person från FUNKA, KTH:s organisation för Funktionsnedsatta. Eftersom jag har AST-diagnos (tidigare Aspergers Syndrom) så bokade jag tid där för en vecka sedan. Så nu var det dags för möte. För det andra skulle vi på IN-sektionen ses på KTH Campus eftersom det var Kårens dag.

Jag kom in på mötet och fick beviljat möjlighet 50 % längre tentatid, möjlighet till mindre rum vid tenta, möjlighet att skriva på dator vid textbaserade tentor, möjlighet att spela in föreläsningar, möjlighet till mentor, möjlighet att kunna använda lässtudio på KTH Kista och möjlighet att få kurslitteraturen inläst (via inläsningsbank).
Dessa hjälpmedel behöver jag för

  • 50 % längre tentatid: Kunna känna att jag inte behöer stressa mig igenom uppgifter utan kan verkligen tänka igenom dem.
  • Mindre rum vid tenta: Jag har inget emot stora rum, men vid tenta vill jag ha det så tyst det bara går för att jag ska kunna tänka utan några problem.
  • Skriva på dator vid textbaserade tentor: Det här mera med min handstil att göra, den är inte särskilt bra. Sedan om jag kommer på något går det bättre att radera på datorn än att sudda med ett radergummi (suddgummi).
  • Spela in föreläsningar: Ibland kan jag fundera på "vad var det som föreläsaren sa då". Med hjälp av inspelning kan jag bara kolla vad som faktiskt sades.
  • Mentor (äldre KTH student som gått en kort utbildning hos funka): Ibland kan det vara svårt att organisera studierna och komma ihåg alla saker, då kan jag behöva en mentor som hjälper till med det. 
  • Lässtudio på KTH Kista: Ett rum där jag kan studera med en KTH-dator utan att störas av någon annan på KTH Kista.
  • Inläst kurslitteratur (via inläsningsbank): Ibland kan det vara svårt att bara läsa en text, då vill jag också kunna höra texten.


Efter det träffade jag Omegagruppen. Vi gick in i Kårhuset Nymble där de olika kårföreningarna gjorde reklam för sig. Jag kollade extra mycket på KNEPP - Fotografi föreningen, Datorföreningen Stacken och Osqledaren då jag tidigare läst om de olika kårföreningarna och de verkar vara intressanta. KNEPP - Fotografi föreningen är som det låter en förening för de som gillar att fotografera - vilket jag gör. Datorföreningen Stacken är till för att "vidga kunskaper och främja intresset för datorområdet" - jag vill utvidga mina kunskaper så mycket som möjligt inom datorområdet. Osqledaren - OL är en tidning av KTH:s studenter "och ska bevaka kåren och KTH men skriver även om andra saker som kan vara intressant för KTH studenter". Jag är intresserad av att skriva och fotografera, så jag ansökte att vara med. Jag är även intresserad av TTH - Teknologer Till Häst eftersom jag är intresserad av hästar, men de var inte på plats. Deras syfte är att "skapa aktiviteter och ett nätverk för rid och hästintresserade studenter".

Sedan fick vi en rundtur på KTH Campus. Därefter gick vi till Humlegården där vi repeterade nØlledansen.

Därefter gick vi till Maskinparken på KTH Campus där Quarnevalen hade arrangerat ett flertal aktiviteter. Varje nØllan fick en lapp med nio aktiviteter som var ordnade i ett rutnät 3x3. Om nØllan lyckades få tre i rad fick den ett pris. Min första aktivitet var att få en gratiskorv, teknologen som fyllde i rutan för aktiviteten "ätit gratis korv" råkade fylla i två rutor, så jag behövde bara gilla Quarnevalen på Facebook. Efter det hade jag tre i rad. Mitt pris var en deodorant. Efter det bestämde jag mig att gå hem. Kändes ganska tråkigt med alla dess aktiviteter, jag underhålls inte av sådant. Så jag åkte hem vid halv sju.

KNEPP - Fotografi Förening: http://knepp.se/

Datorföreningen Stacken: https://www.stacken.kth.se/

Osqledaren: http://osqledaren.se/

Teknolog Till Häst: http://tth.webnode.se/om-tth/

Quarnevalen: http://quarnevalen.se/

En dag fylld av gång och många intryck, som vanligt. 

fredag 19 augusti 2016

19 augusti - Osqvik för andra, Lugnt för mig

På matematiken i början av dagen gick vi igenom de linjära- och andragradsuttrycken reglerna.

Därefter var det lunch. Under lunchen kom Phöz in i Kistan där vi åt, vi ropade "Var hälsad Öfwerphöz". Phöz sa sedan att tre nøllegrupper tappat bort sina maskotar under Caps-pubben igår och att Phöz hittat dem. Så Phöz gav tillbaka maskotarna till dess tillhörande nØllegrupper, fast maskotarna var lite modifierade för att vara tydliga med att det här slarvet inte var okej. Bl.a. en nØllegrupp som hade en simdyna som maskot hade en massor av tejp på den där det stod PHÖZ och några nØllekepsar var påklistrade på simdynan med tejpen. Omegagruppen var orolig att de skulle ge tillbaka Dragon eftersom hin (varken han, hon, hen eller den) också försvunnit efter att jag gått hem på Caps-pubben. Men Phöz gav oss inte Dragon. Sen visade det sig att en av de sista MUX som var kvar under gårdagens Caps-pub hade hittat Dragon gömd och tagit rätt på den för att inte Phöz eller Den Kongliga INviten skulle ta den.

Sen gick vi på en föreläsning som handlade om en kille som tidigare gått på KTH Kista och nu jobbar på Google. Efter åkte de som skulle till Osqvik dit, de som åkte med från Omegagruppen hade med sig både Dragon och flaggan vi målade igår. Övriga nØllan, Faddrar och MUX var kvar på en spelkväll. Men jag åkte hem väldigt tidigt för jag ville vila efter en väldigt händelserik vecka och sova ut inför kommande vecka.

Dagens inlägg blev väldigt kort eftersom dagen inte var särskilt händelserik, vilket jag personligen tyckte var skönt efter alla aktiviteter under veckan. På måndag är det Kårens dag, så då är jag inte ens på KTH Kista, utan i och omkring Kårhuset Nymble på KTH Campus/Valhallavägen där dagen anordnas av THS. På kvällen är det Kårens kväll som arrangerar "pubevent" för alla nøllan på hela KTH som vill.

Nu blir det en liten paus även i skrivandet eftersom jag inte kommer uppleva något av mottagningen under helgen. Ha det bra!

torsdag 18 augusti 2016

18 augusti - Caps

Idag började dagen med tre timmars lång matematiklektion. Där gick vi igenom potenslagar och grundläggande algebraiska lagar. Sedan var det lunch. Efter lunchen var det sektions presentation. Först pratade IN-sektionens styrelse om deras ansvar. Därefter pratade utbildningsnämnden om att det är dem man kontaktar när man har åsikter om regler i utbildningen. Sedan talade Studienämnden om deras arbete att hjälpa oss framtida teknologer att redan under studietiden få en inblick i yrkeslivet. Därefter pratade Idrottsnämnden som håller bland annat innebandyträning någon gång i veckan. Sen pratade ITK som har hand om spel och filmer och liknande. Sen pratade de två klubbmästerierna - TMEIT och Qmisk om deras ansvar på pubar, gasquer men också hur vi kunde bli medlemmar i deras förening. Sen pratade Studiemiljönämnden - SMN om att det är de som lagar och fixar nya tekniska saker i Kistan. Därefter pratade Mottagnigsnämnden om ansvaret av mottagningen. Sen skulle hattnämnden börja prata. Men det var ganska svårt eftersom det inte finns någon ledning och ledaren byts väldigt ofta. Det är för att de som bär hatt är medlemmar under den tid de bär hatten på KTH Kista. När de tar av hatten är de inte längre medlemmar. Den med närvarande högst hatt på KTH Kista är ordförande, men den förlorar alltså medlmskapet när den tidigare ordföranden tar av sig sin långa hatt. Med det ville styrelsen visa att även vi nøllan själva kunde göra en nämnd.

Efter det var det fotosafari. Vi skulle ta foto på så många saker som möjligt samtidigt, baserat på ett papper med saker som gav olika poäng när vi tog foto på det. Efter det skulle vi lägga upp bilden på Instagram för att få bilden poängsatt. Vi tog en bild där ungefär 75% av sakerna på pappret var med. På återstående bilder fick vi med totalt nästan allt annat. Efter det skulle vi göra en flagga till vår nøllegrupp. Vi gjorde en drake som var formad som ett omegatecken, eftersom vi heter omega och vår maskot är Dragon, som förutom det svenska uttalet (som växten dragon) även kan vara på engelska - drake. ;)

Efter det var det "Caps-skola" INGEN och en Doq (Dokumenterare) visade oss hur en spelar Caps. Man har fötterna ca 1 dm från glas som är i en ring. Sedan sitter man i skräddarställning och kastar kapsyler i någon annan persons glas. Se vidare regler här: https://sv.wikipedia.org/wiki/Caps.

Sen hade vi Caps-pub, där Slagkryssaren sponsrade. Så en måltid var gratis samt två drycker som normalt skulle kostat max 30 kr. Jag åt maten, då kom Den Kongliga INviten fram på scen. De hälsade Slagkryssaren välkomna och gav dem en gåva, en leksaksbåt/kryssare. De sa "På återseende nØllan" och vi sa "På återseende" sedan gick de iväg. Därefter började jag spela Caps. Efter några försök märkte jag att det gick lättare att kasta på ett annat sätt än det rekommenderade. I mitt glas var vatten, så det var ingen alkohol för mig. Mitt under spelet kom Phöz, när de tagit sig till scenen ropade vi "Var hälsad Öfwerphöz". Sedan började en av medlemmarna och INGEN spela Caps på ett sådant sätt att någon kunde vinna, men Phöz gick iväg innan någon hunnit vinna. Kort därpå gick jag hem.

Imorgon verkar det inte vara särskilt mycket händelser på KTH Kista eftersom det är Osqvik på eftermiddagen och kvällen. Osqvik är THS sommarstuga i Stockholms skärgård, eller som Den Kongliga INviten säger: Konlig sommarstuga, nøllan! Men jag ska inte dit, ska vara barnvakt åt min lillasyster som är hemma själv eftersom min mamma ska vara barnvakt.

onsdag 17 augusti 2016

17 augusti - Kista Saffaraj

Ursäkta för lång text, men det är läsvärt.

Jag kom till KTH Kista en timme innan föreläsningen om hur en* kan festa smart. Så jag passade på att skaffa ett bibliotekskort i Electrumbiblioteket, biblioteket främst till för studier på KTH. Sedan lånade jag en bok om studieteknik.
På föreläsningen gick KTH:s företagsskötare igenom hur alkohol påverkar människan. Både när den dricks kortsiktigt & långsiktigt och vad som händer efter någon varit full. Efter föreläsningen var det lunch.

Efter lunchen var det Prövning i kursen Introduktion i matematik - Intromatte. Så vi gick in i en föreläsningssal där en äldre student från KTH Campus/Valhallavägen som läste Teknisk Fysik skulle vara "föreläsare". Föreläsaren förklarade hur akademisk kvart fungerade. Då det står att en föreläsning börjar på schemat ska föreläsaren öppna salsdörren på bestämd tid, sedan ger föreläsaren övriga studenter en kvart på sig att ta sig dit, under den tiden är det rast i salen. Efter en kvart låses dörren till salen och föreläsningen börjar. Efter 45 minuters genomgång ska det vara en kvarts rast sedan 45 minuter genomgång  igen sedan en kvarts rast osv. Med sa föreläsaren innan den akademiska kvarten börjat. Så efter en kvart började föreläsaren förklara att kursen kommer gå till så att det är 6 Prövningar och en tenta, på varje prövning går föreläsaren igenom teorin översiktligt och gör något tal för att demonstrera hur det ska användas. Sen får de studerande själva svara på ett antal frågor som står på ett papper vi får av föreläsaren. Därefter gick föreläsaren igenom tal operationers olika prioriteringar. Mitt i föreläsningen kom en annan föreläsare som sa att de som läste Datateknik var i fel föreläsningssal, men vi fick vara kvar i den sal vi var i till den obligatoriska rasten. Därefter fortsatte föreläsaren att prata om olika typer av tal och hur en kan avgöra vilket av två bråk som är störst. Sen fick vi fem minuter på oss att göra uppgifterna vi fått på pappret. Eftersom jag inte hann gjorde jag det även på rasten. Sen gick vi in i det ordinarie föreläsningssal med ordinarie föreläsare för oss framtida Datatekniker. Föreläsaren hade en kort genomgång hur man fick den minsta gemensamma nämnaren på två bråk. Sen gjorde vi uppgifterna och avslutade prövningen.

Sen samlades vi i vår Omgeagrupp för att ha Kista Saffaraj. Vi skulle alltså vara på Saffaraj (Safari) i Kista. Vi började att gå till ett företag på Electrum, Chas Visual Management. Vi fick information att företaget skapades av en teknolog som gick på KTH Kista och har nu bara några år senare ca 90 anställda. Därefter skulle vi prova att hacka en virtuell hemsida. Efter ca 20 minuter hade vi raderat hela hemsidan. Sen gick vi till nämnden ITK - ITeraktiva Klubben som hade dansmatta som vi kunde prova. IKT sa att de är en del an IN-sektionen som hade spelkvällar, lan, tv- & filmkvällar m.m. Efter det gick vi till Union som först visade en lek som kallades "Norska låten", någon fick höra en låt och den personen skulle nynna på den och de andra skulle gissa vilken låt det är och med vilken artist. Därefter gav de oss information hur ett medlemskap kan hjälpa oss studenter på flera olika sätt. Sen gick vi till Traditionsmesteriet - TMEIT som annordnade labbgasquen igår och andra gasquer och pubar varje tisdag. De sa att vi skulle göra en alkoholfri drink. Sen gick vi till Qmisk som arrangerar andra pubar varje torsdag. Qmisk sade att vi skulle göra en drink med tre vätskor där alla tre hade olika densitet så vi skulle få dem att flyta på varandra, det gick bra.  Tillsammans arrangerar TMEIT & Qmisk fredagspub varje löningsfredag. Sen gick vi till en station som inte hade något direkt med ett företag att göra. Vi skulle istället lära oss nØlledansen, dansen som alla nØllan ska lära sig. Låten var Numero Uno av Matze Knop. Nästa station var IN-sektionens ledningsgrupp. De berättade om hur teknologers åsikter kunde göra att IN-sektionen sade till THS som i sin tur tar upp saker med rektorn på KTH. Sedan sa de åt oss att om vi gillade IN-sektionen på Facebook, Twitter och Instagram så skulle vi få ett märke för vardera social media vi följde dem på. Jag lyckades få två märken, internet var segt så jag hann inte visa att jag följer dem på alla medier. Nästa station var utanför Electrum. Vi gick till en hög byggnad, vi åkte hiss hela vägen upp till taket. På taket mötte vi Den Kongliga INviten. Den Kongliga INviten guidade oss runt på taket och visade hur resten av Kista såg ut från ovan. Efter färdig guidning fick vi en paprika som var en ledtråd till en framtida prövning. När vi skulle gå sa de "På återseende nØllan" då svarade vi "På återseende" och gick med kroppen vänd mot dem, med andra ord gick vi baklänges för att inte "Vända ryggen till Den Kongliga INviten, som är oförskämt". I paprikan fanns en ledtråd om något nästan oförståeligt. Sen gick vi till BiljettMUX som bad oss att pröva ovve. Eftersom det är väldigt märkliga storlekar passade jag i lagre. De mindre storlekarna var för tajta mellan benen när jag tog upp armarna. Sista stationen skedde under Electrum. Vi gick in i ett garage som var placerat under Electrum. Sedan sa en av MUX:arna att vi skulle ta på oss två ögonbindlar eftersom vi var i områden som nøllan inte fick se. Så vi gick med händerna på varrandras axlar med en MUX längst fram som såg och därmed kunde styra. Vi gick en ganska lång bit så ropade Mäktige Öfwerphöz (ledaren av Phöz) "Varför hälsar inte nøllan, ni ser dumma ut, ta av er ögonbindlarna!". Sedan sa Öfwerphöz att någon skulle klara sig att att ta sig igenom en kullabyrint. En ur nøllegruppen klarade det nästan. Sedan sa de att vi skulle ta hand om en maskot för Omgeagruppen. Maskotens namn var Dragon - uttalat på svenska, likt en specifik växt. Efter det fick vi gå tillbaka med förbundna ögon.

Vi kom in i Electrum igen och vi började spela olika sorters spel eftersom IKT hade hand om underhållningen denna kväll. Eftersom de andra i min nØllegrupp skulle äta mat i Kista Galleria så fick jag hålla koll på Dragon. Men helt plötsligt försvann Dragon, trots att jag tidigare visste exakt var jag hade den. En av mina huvudfaddrar tyckte inte det var okej att något sådant händer eftersom jag hade den så nära mig och under bra kontroll. Men i andra personers ögon kan det se ut som en rulle med tjockt papper (vilket det objektivt är). Så den huvudfaddern pratade med INGEN och NÅGON om det, men de sa att de inte sett den. Kort därpå hade Omegagruppen fått kallelse av Ca$hMon€yMUX (eller EkonomiMUX) att följa med honom. Vi blev insläppta i föreläsningssalen vi lärt oss om minsta gemensamma nämnare tidigare under dagen. Därinne var Phöz som visste att våran maskot försvunnit. Som gengäld skulle vi bygga en fågelholk eftersom deras dykarmus hade blivit sjuk och kunde inte dyka nu. Så dykarmusen ville titta på fåglar, därför skulle vi göra en fågelholk. Material fanns på bordet. Efter ganska kort tid var den klar. Då schasa Phöz ut oss med fågelholken. Ca$hMon€yMUX skickade oss vidare till Sal A. Vi gick in med våra faddrar och MUX stängde dörren bakom oss, sedan märkte vi att det var mörklagt i salen. Vi började titta runt om vi skulle göra något, snart såg vi ett tangentbord riktat emot publiken. Vi gick fram till tangentbordet...
Då kom Den Kongliga INviten fram bakom draperierna och bakom oss och frågade oss om vi tappat något. Då sa vi att vi tappat bort våran maskot Dragon. Då sa Den Kongliga INviten att de kunde hjälpa oss om vi kunde spela ett spel på datorn. Vi fick 23 chanser att klara det. I spelet styrde spelaren ett Ø tecken. Spelets regler vill jag inte ta upp, men sammanfattningsvis var det orättvist. Efter de chanser vi fått stängdes spelet av och Den Kongliga INviten sa att Dragon fanns i den här salen. Alla nøllan började leta utan resultat. Då sade NullINverter att det skulle vara svårt att hitta Dtagon om vi letade på fel ställe för TeralINverter hade Dragon bakom sin stora kappa. Den gav han till oss och sa sa Den Kongliga INviten att vi skulle vara mera försiktiga med den i framtiden. De sa "På återseende nøllan" då svarade vi "På återseende" och gick baklänges från dem. Sen gick vi in i rummet där vi lärde oss nølledansen, där målade vi fågelholken. Runt hålet gjorde vi ett omegatecken Ω. Resten av kvällen hände inga konstigheter.

Det börjar kännas som att mottagningen är ett stort rollspel med alla utmaningar och liknande. Imorgon är det Caps-skola, vad det nu är för något... 

Mottagningen fortsätter.

*alternativt ord istället för "man" ex: man bör.

tisdag 16 augusti 2016

16 augusti - Labbgasque

Vid elva började en föreläsning i Sal A som hölls av Lg MUX som står för Logisitk MUX. Föreläsningen handlade om datasystem på KTH. Hur det fanns både KTH social, Bilda, Daisy och Moodle som vi nøllan kommer använda. Sedan fick vi information att vi kunde ladda ned Microsoft 365 och andra programvaror genom KTH i studiesyfte.
Efter föreläsningen var det lunch. Jag hade tagit med mig egen lunch så jag värmde maten i en av de väldigt många mikrovågsugnar som finns i Kistan. Därefter provade vi om våra passerkort fungerade, det gjorde de.

Sen var det föreläsning om Festteori och Gasquekunskap*1. De som höll föreläsningen kallade sig för Den Kongliga INviten. De sa att på en gasque eller sittning eller "kalas" så finns det en sångledare eller tonförare eller bärvåg. Då de som är på gasque vill göra något roligt så säger den "Oooooooooo TEMPO". Då ska sångledaren ta fram ett gyquel*2 eller be personerna sjunga ur sånghäftet de fått. Sedan var det en föreläsning om hur ett gyquel går till. Det brukar vara en sång, skådespel/teater eller roligt tal till sångledaren. Strukturen att skriva sång är: 1. Hitta tema. 2. Hitta melodin - Låna från annan låt. 3. Skriv texten.
Efter det satte jag mig med min nØllegrupp och började planera vad för gyquel vi skulle göra inför Labbgasquen. Vi kom fram till sång med temat Labbgasqued & skriva låt. Melodin var från en låt som heter Friday. Texten var en blandning mellan svenska och engelska.

Därefter gick vi in på Labbgasquen. Vi började allt med att sjunga "Moder Kista" vilket motsvarar IN-sektionens nationalsång. Sen kom Den Kongliga INviten tillsamans med gruppen Phöz. Den Kongliga INviten skulle ge vardera nØllegrupp poäng utifrån hur bra deras gyquel det var. Vi åt trerätters middag och tittade på andras gyquel och sjöng ur nubbehäftet. Efter ganska lång tid var det vår tur. Trots att jag personligen tyckte det var ganska otillräcklig text och bristande sångerfarenhet fick vi 4 av 5 poäng av Den Kongliga INviten, bara ett fåtal andra nØllegrupper fick 4 eller 5 poäng. Alla som var med på Labbgasquen fick även ett märke som vi kunde sy fast på den "Ovve" som vi kan köpa för 550 kr efter mottagningen - Ovve är IN-sektionens sektionskläder, en kiselblå overall. Labbgasquen tog slut, det erbjöds pub, men jag gick hem.

*Gasque uttalas "Gask".
*2 Gyquel uttalas "Gyckel"

Imorgon är det vår första föreläsning i KTH Kista om matematik. Utöver det får jag se vad dagen har att erbjuda.

måndag 15 augusti 2016

15 augusti - Officiellt nØllan

Jag kom till KTH Kista som även kallas Electrum då det står det på fasaden till huset där KTH Kista lokaler är. 
KTH Kista
Utanför KTH Kista
Jag var på plats i Electrum ca 08:15 eftersom det stod på hemsidan att jag inte fick komma sent. "Heller för tidigt än försent" tänkte jag. Ca 08:50 samlades vi blivande studerande på KTH Kista en våning nedanför där personal började pricka av oss att vi var på plats. 

Sen gick vi in i Sal A där INGEN - INitionsGeneral eller Mottagnings ledare - Patrik Karlstén och NÅGON - Vice Mottagnings ledare - Johanna Wärvik hälsade oss välkomna till programmet. Sedan sa de att vi skulle titta i de påsar som stod framför oss.
KTH påse
I den fanns det en broschyr med information om IN-sektionen, en NØlleenkät som frågade om våra intressen - som skulle basera våra NØllegrupper sedan (se förklaring längre ned), en stift blyertspenna och en grön keps - vår NØllesymbol, kallas även NØllekeps - den fungerar som vår studentlegitimation under mottagningen. Då utan Nøllekepsen vet inte andra teknologer om man är nØllan. Därmed får de som inte har på sig sin NØllekeps inte släppas in på event på mottagning. Efter INGEN och NÅGON:s förklaring började S.U.P.E.R.F.A.D.D.E.R Erik Pettersson som är Sektionsordförande prata om IN-sektionen i allmänhet. Därefter började de programansvariga över de olika programmen säga deras uppgifter och tips. Det viktigaste var att sätta "All in" i matematiken redan från början då de studenter som det går bra för första terminen klarar sig oftast bra i studierna de fortsatta terminerna. Därefter fick vi veta att Faddrar kommer hjälpa oss under mottagningen och MUX är de som planerat mottagningen. Sen fick datateknik gå till Sal B där vi fick våra datakonton och våra passerkort. Därefter var det rundvandring och gratis lunch. 

Jag gick efter jag ätit lunch gick jag till sektionslokalen som kallas för Kistan 2.0 (kallas ofta bara "Kistan"). Där loggade jag in på mitt KTH-konto och försökte lära mig hur det fungerade. Jag anmälde mig även till Funka - KTH:s organisation som hjälper personer med funktionsnedsättning att få den hjälp de har rätt till. Eftersom jag har AST-diagnos (tidigare Aspergers Syndrom) så har jag rätt till extra hjälp i form utav bl.a. längre tentamentid, mindre rum vid tentamen.

Efter det var det diagnostiskt prov i matematik 14:00-15:00. Det gick sådär, kunde gått bättre men gick inte för dåligt. Sen hade vi de "Kongliga spelen" där vi prövades av olika MUX:ar för att se om vi hade vad som krävdes för att bli ettor (eller INverteras till ettor). Jag fick en NØllegrupp som heter Omega som bestod av ett flertal nØllan och leddes av två Faddrar, Jacob och Theodor. De kommer vara mina Huvudfaddrar. Från och med nu när jag gör något kommer mycket ske inom Omegagruppen. Prövningarna var främst till för att lära känna varandra i gruppen och ha roligt. Efter godkända resultat i prövningarna fick vi gå tillbaka till Kistan där vi åt middag. Sen var jag där och hade det trevligt och pratade med olika nøllan, faddrar, MUX:ar och även NÅGON & INGEN. Men runt 22:30 bestämde jag mig att åka hem.

Imorgon kväll är det en så kallad Labbgasque. En Gasque (uttalas Gask) innebär en trerätters middag på KTH. Anledningen till "Labb" står framför är för att det är som en laboration på oss nøllan som aldrig gjort en Gasque tidigare. 
Det återstående av dagen innan Labbgasquen börjar är tänkt att utbilda oss nøllan i hur en Gasque teoretiskt går till. Dessutom hålls en föreläsning om KTH:s datasystem.

söndag 14 augusti 2016

14 augusti - Mottagning i Stadshuset, Blå Hallen

Idag var jag på KTH:s mottagning i Stadshuset, Blå Hallen.

Det är det första som anordnas av KTH för de nyantagna eller som de nyantagna på KTH kallas innan terminen börjar, nøllan (oböjligt ord; en nØllan, flera nøllan, de nøllan). Efter terminen börjar kallas nøllan istället för teknolog.

Jag går emot Stockholms Stadshus som jag varit på några gånger då jag tycker det är en av de finaste byggnaderna i Stockholm. Jag ska just gå in på borggården då jag märker att det är en lapp på dörren där det står var alla sektioner (studentförening för ett eller flera program inom liknande områden) ska samlas. Eftersom jag kommer tillhöra IN-sektionen (Sektionen för Information- och nanoteknik) gick jag längst bort till vänster på borggården. Där stod ett antal medlemmar i sektionen, jag träffade bland annat en person som varit min handledare när jag gjorde evenemanget "Student för en dag". Klockan 18:00 gick jag in i blå hallen där mottagningsceremonin skulle hållas. Jag fick en plats längst bak näst längst till höger. Först spelade KTH:s akademiska Kapell - orkester - en melodi och teknologer kom nedför en trappa med de olika sektionsemblem på sig. Sedan höll KTH:s rektor Peter Gudmundson ett tal om hur bra det är för oss nøllan att vi börjat på KTH, både för dem och för oss. Sedan höll Fakultetens prodekanus Per Berglund ett tal om utbildningarnas kvalitet, hur vi lyckas med utbildning och vad vi som utexaminerade kan få för jobb. Sedan var det musik. Därefter höll Kårordförande i THS (Tekniska Högskolans Studentkår) Vide Richter ett tal om hur THS gjort att han har fått möjligheter som han annars aldrig skulle kunnat uppnå, nu var han ändå kårordförande. Sen höll en tjej tal om mottagningen, hon sa att den kommer ta mycket energi men också ge en hel del energi. "Med de vänner som du får på mottagningen kommer studierna gå mycket lättare" var en sak hon sa. Det sista talet hölls av Nobelmuseets 1:e intendent Gustav Källstrand som sa att utöver studera bra är det bra att komma på egna nya ideér, på så sätt kanske vi tar nobelpriset. Sen spelades en musik, teknologerna med flaggorna gick uppför trappan och jag gick ut ur Stadshuset igen. Jag gick till IN-sektionens plats, kort därpå sa INGEN - den som "chef" över IN-sektionens mottagning att nu skulle vi åka till THS kårhus Nymble där vi skulle ha det trevligt. Men jag ville inte vara trött till imorgon.

Imorgon är det ett diagnostiskt prov i matematik och jag vill prestera så bra som möjligt på det och en av de viktigaste sakerna inför prov är att sova. Imorgon är även uppropet, om jag inte kommer på det stryks jag från utbildningen, så genom att komma på uppropet tackar jag "Ja" till utbildningen. Efter det är jag officiellt nøllan.
Det är kul att Stadshuset i Blå Hallen är det första KTH arrangerar för mig som nøllan och kommer bli en av de sista sakerna i form utav en Diplomutdelning för min framtida avslutade utbildning på KTH.


Från och med nu så kommer jag uppdatera ungefär varje dag vad som sker under min mottagning på IN-sektionen.

IN-sektionens hemsida: http://insektionen.se/
IN-sektionens mottagnings hemsida: http://mottagningen.nu/sv/
THS hemsida: http://ths.kth.se/

torsdag 4 augusti 2016

Antagning och CSN

Igår hände två viktiga saker. 
Först blev jag blev officiellt antagen på KTH:s utbildning på antagning.se
Antagningen
Fast egentligen blev jag antagen redan under urval 1. För er som inte förstår vad jag menar ska jag förklara.
Jag sökte in till KTH:s högskoleingenjörsutbildning om datateknik och tre andra program ifall jag skulle ha för låga betyg eller att jag skulle få betyget F i Fysik 2 eftersom minst E i Fysik 2 är nödvändig för att komma in på en högskoleingenjörs utbildning. Det ansökte jag om den 15 mars. Sedan under juni månad gjorde Antagning.se ett "Urval". Där de med högst betyg från gymnasiet eller via resultatet från högskoleprovet får komma in - bli antagna - på den utbildning de ansökte om. De som har betyg så att de nästan blev antagna vår reservplats. Återstående blir strukna från utbildningen. Den 12 juli visar antagning.se i vilken grupp den sökande befinner sig i nu på sina utbildningar man ansökt att komma in på. Sedan får den ansökande som blivit antagna och fått en reservplats tacka Ja eller Nej om de vill ha kvar sin plats eller inte. Det som skedde den 12 juli kallas det Första urvalet. Om några antagna tackar Nej att behålla sin plats och en med reservplats tackat Ja att behålla sin plats kan den som hade reservplats bli antagen och få den plats den som blev antagen med tackade Nej hade. Det visades den 3 augusti på antagning.se och kallades det andra urvalet och när man är antagen efter det är man officiellt antagen till utbildningen. De som är antagna och tackar Ja blir automatiskt antagna i det andra urvalet. Se antagnings hemsida för vidare information. https://www.antagning.se/se/start

Det andra är att jag ansökt om studiemedel hos CSN. För vidare info se CSN:s hemsida http://www.csn.se/.

Det var allt för mig den här gången.

lördag 23 juli 2016

Varför KTH?

Det var inte förrän i slutet av september 2015 som jag bestämde mig att gå på KTH. Jag hade börjat läsa gymnasiekursen Fysik 2 i början av terminen eftersom jag gick det Naturvetenskapliga programmet med naturvetenskaplig inriktning på gymnasiet.* Efter att vi gjort ett kapitelprov visade det sig att jag inte hade tillräckliga kunskaper på det kapitlet. Så jag fick en F-varning i Fysik 2. Genast gick jag in på olika universitet och högskolors hemsidor för att se om jag skulle komma in på deras datautbildningar även med F i Fysik 2. På Stockholms Universitet fanns den möjligheten. Men de jobb utbildningen skulle ge mig var inte så intressanta för mig. På KTH behövde jag minst E i Fysik 2 som särskild behörighet. Men jobben efter utbildningen var det jag var mera intresserad av. Så därmed bestämde jag mig på KTH. De var mera erkända internationellt bättre studentliv och bättre jobbmöjligheter.
Jag kämpade med Fysiken under hela året och fick tillslut betyget D i Fysik 2.


*Valet av utbildning var enkelt då jag gick på en skola som hade gymnasieverksamhet och jag tänkte "Vad är anledningen att flytta till andra lokaler". Sedan var jag intresserad av naturvetenskap och den linjen hade de, så det blev helt enkelt naturvetenskap på gymnasiet.

"De var mera erkända internationellt bättre studentliv och bättre jobbmöjligheter." Är vad jag läst, om det är korrekt får jag se när mottagningen börjar den 15 augusti.

Var började allt?

Om ni som läser ska få en bra förståelse av vem det här ska handla om tänkte jag börja med att skriva hur allt började för mig. Så bara fortsätt läs och få gärna en bild av det jag skriver.


Året är under senare delen av 90-talet. Vi befinner oss på en förskola i en förort till Stockholm. En pojke ser några andra barn hålla på med en Windows XP dator. Pojken frågar de andra barnen vad de gör på datorn. Barnen säger att de spelar "Bygg bilar med Mulle Meck", Barnen säger att pojken gärna får spela. Efter den dagen tar pojken varje möjlighet han har att spela det spelet på datorn. När det tillkommer flera spel börjar han även spela dem. Pojken är inte bättre på spelen än de andra barnen men han har ett mycket större intresse.

Vid ett tillfälle säger en förskolepedagog åt pojken att de två ska ha ett samtal. Under samtalet frågar pedagogen vad pojken vill bil han han blir stor eller vilket jobb pojken vill jobba med. Pojken svarar "Spelskapare".


Pojken i berättelsen är jag när jag var ca 4 - 5 år. Det är ett av mina tidigaste minnen. Än idag vill jag hålla på med datorer som jobb, men jag vill inte bli spelprogrammerare (som var det jag menade) eftersom jag inte har samma intresse för spel längre. Men eftersom spel var det enda som jag kunde använda på en dator när jag var liten så var spel det enda jag visste jag kunde använda en dator till och jag ville hålla på med dator visste jag.

Jag hoppas ni tyckte det var intressant att läsa om hur mitt datorintresse hade sin början. Dock kommer fokus i bloggen ligga i mera konkret text. Men mina tankar och liknande kommer också tas upp ibland. Mina allmänna tankar kommer ofta i slutet som nu i kursiv text för att markera att det inte helt tillhör inlägget.